onsdag 8. juli 2015

Gentesten

Som jeg nevnte i et tidligere blogg-innlegg, så har jeg tatt en gentest. Jeg var til veiledning på denne gentesten for et par uker siden.

Det er en test som måler om du er disponert for åtte gener, enten fra en av foreldrene (enkel variant), begge (dobbel variant) eller ingen. 7 av disse er om hvordan du behandler mat og den siste er om dine muskelfibre.


De tre første som måles er varianter av det samme genet FTO, et gen som er nært knyttet til overvekt og fedme, og som kalles "the hunger gene". Jeg har en enkelt variant på to av de tre. Jeg må være forsiktig med animalsk fett, unngå melkeprodukter og leve et aktivt liv. For å "slå det av" skal jeg ikke spise noe meieriprodukter i 6 uker. Jeg er i gang med dette på tredje uka nå, selv om jeg har gått på noen smeller i form av pizzaost og en softis... 

Og jeg må si jeg merker effekt.
Jeg blir merkbart sulten og merkbart mett - noe som jeg egentlig aldri har kjent på før - bortsett fra når jeg blir "tacomett" som ernæringsveilederen kalte det. FTO virker slik at man aldri egentlig er sulten - og kan "glemme å spise" (det har egentlig aldri vært noe problem for meg) og man spiser til det er tomt. En klassisk situasjon kan være i et selskap med buffet der man oppdager at alle andre er ferdig og spise og man selv sitter og koser seg fortsatt med de siste fire kyllingvingene. Den var mer kjent, ja.... 

FTO-genet er selvforsterkende, noe som betyr at hvis jeg begynner å spise usunt, vil jeg raskt være i en feil spiral, men også den andre veien rundt, noe som kan forklare mine ekstreme jojo tendenser.


De to neste genene som måles er ADRB2 genet, hvor jeg har en singel variant på en av de to som måles.

Dette sier jeg må være forsiktig med de virkelige harde treningsøktene, da dette kan gi motsatt effekt av hva jeg ønsker å oppnå. Om jeg tar meg helt ut eller kjører på med for mye trening kan det faktisk bety at jeg får økt fettmasse rundt midjen fordi kroppen mobiliserer fett for forbrenning uten å ta de i bruk! Med en for hard treningsøkt ender jeg med å søke energi fra raske karbohydrater, som er ikke bra for meg! Så jeg trenger å kutte ned på karbohydrater, og spise den karbohydratrike maten før trening. Holde blodsukkeret stabilt er veldig viktig. Genet er egentlig om hvordan du behandler fett i kroppen din. Dette har jeg merket gang på gang etter treningscamp eller langhelger med masse aktivitet, også kommer jeg hjem og har lagt på meg! De med ADRB2-genet legger gjerne på seg av sukker - dvs karbohydrater - ergo må jeg kutte kraftig ned på karbohydratene i forhold til hva norske myndigheter anbefaler. 

De neste to genene målt, APOA2 og NMB, er ikke tilstede hos meg, men har funnet en artikkel om den første. Det meste man kan finne om dette på nett er dessverre veldig tekniske medisinske artikler.

Den siste, ACTN3, som er om muskelfibre, sier jeg har en blanding av lange fibre typiske for tynne og lette maratonløpere og mer voluminøse fibre vanlig hos sprintere og vektløftere. Det betyr at jeg må ha variasjoner, gjøre litt av alt. Jeg vil nok ikke være spesialist i hverken løping eller løfting. Jeg har gjort det rette å velge zumba

Jeg fant denne erfaringen interessant og opplysende for min del. Jeg trenger å spise mer umettet fett, og absolutt minimalt med mettet fett, og mye mindre karbohydrater (25%), holde meg borte fra meieriprodukter i noen uker før innføre det tilbake sakte, trene regelmessig, men ikke hard trening. Så jeg gjør noe riktig, men må også gjøre noen justeringer.

Sjekk ut www.gendiet.no om du har lyst til å prøve dette.

1 kommentar: